Loading...
Papír 2018-08-31T17:58:10+02:00

Papír

Cégünk az alábbi papír hulladékokat veszi át:

 • Hullámpapír hulladék
 • Újság (fekete-fehér és színes)
 • Szürke karton
 • Vegyes papírhulladék

PAPÍRHULLADÉK (Hullám, vegyes, irodai selejt)

A több mint hat évszázadra visszatekintő papír-újrahasznosítás az elmúlt években jelentős növekedésnek indult, és további bővülése várható. Sokféle csomagolóanyagot, nyomtatott újságot és törlőkendőt készítenek részben vagy teljes egészében újrahasznosított rostokból.

A gazdasági indokok mellett az újrahasznosítás igénye részben abból a közérdekű okból is felmerül, hogy a szemétlerakatokat elárasztó papírmennyiség csökkenthető legyen.

A cellulóz – a papírgyártás természetes alapanyaga – képes hidrogénkötéseket létrehozni, vizes oldatban történő szárítással. Ez a papír újrahasznosításának nyitja, mivel a visszanyert cellulóz rostok a papírgyárak pépesítő eljárása során elszakadnak. A pép megtisztításához és kezeléséhez kifinomult berendezésekre és különböző vegyi anyagokra van szükség, melyek segítségével a végtermék képes megfelelni még a legszigorúbb higiéniai és tisztasági előírásoknak is.

Ugyanakkor ugyanazt a papírt nem lehet a végtelenségig újrafeldolgozni: az újra- és újra-pépesítés során a rostok minősége egyre inkább romlik, még végül – elméletileg – a rostszerkezet teljesen összeomlik. Így a szilárdság és egyéb tulajdonságok fenntartásának érdekében elsődleges rostokat adnak a péphez, és az újrafeldolgozás során eltávolítják a roncsolt rostokat.

Az újrahasznosított papír egyetlen egységes nyersanyagnak tűnik, bár a gyakorlatban számos meglehetősen eltérő fajtájú papírból és kartonból állítják elő. A papír-újrahasznosítási ipar számtalan különböző forrásból szerzi be alapanyagát; a begyűjtött papírt szétválogatják, fajtánként csoportosítják, és a kezelés, szállítás majd az újrapépesítés megkönnyítése érdekében, bizonyos mértékig feldolgozzák. Ezeknek a funkcióknak az elvégzéséhez igen sokféle modern eszköz és berendezés szükséges, és az iparág önmagában igen fontos másodlagos szolgáltatást nyújt. Az újrahasznosítható papírt létrehozóknak – a nyomdáktól a háztartásokig – fizetniük kellene a papírhulladék elszállításáért, ha a hulladék-feldolgozó iparág nem szállítaná, és nem dolgozná fel azt. Minél több másodlagos anyagot használ fel a papír- és kartonipar, annál kevésbé költséges problémákkal kell a helyi hatóságoknak szembenézni a hulladék elszállításakor.

A környezetszennyezés és energiafelhasználás szempontjából az újrahasznosított papír pozitív módon hasonlítható össze a vegyi vagy mechanikai úton fából előállított pépanyaggal (64% energia megtakarítás). Mivel a papír újrahasznosításához szükség van friss farostokra is, a visszanyert papír és a fa mind ökológiai, mind gazdasági szempontból egyaránt jól kiegészítik egymást.

A papír-újrahasznosító iparnak gazdaságosnak kell lennie, ami a következő három dolgot jelenti:

 1. A papírhulladék létrehozóinak be kell látniuk, hogy érdemesebb begyűjtetni a hulladékot, mint kidobni vagy megsemmisíteni azt.
 2. A papír-újrahasznosítással foglalkozó iparágnak képesnek kell lennie arra, hogy fedezze a begyűjtés és a feldolgozás költségeit.
 3. A másodlagos anyagok ipari méretű felhasználóinak képeseknek kell lenniük eladható és versenyképes áruk létrehozására.
Magyarországi papír felhasználás: 720 000 tonna/év
Magyar átlag 72 kg/fő
EU átlag 184 kg/fő
USA átlag 335 kg/fő
Magyarországi újrahasznosítási statisztika
Hulladékpapír visszagyűjtés 360 000 tonna
Hulladékpapír felhasználás 320 000 tonna
Hulladékpapír export 40 000 tonna

Mi tartozik bele

Papírnál 5 minőségi kategóriát meg kell hogy említsünk:

 • Gyűjtésből származó papír: vegyes papír válogatásra (Keletkezik I.oszt. minőség és II.oszt. minőség (ennek jelentős része Deinking)
 • Deinking D39 (1.11): újság, prospektus és katalógus
 • Áruházi papír B19 (1.04): főként barna kartonpapír
 • Vegyespapír B12 (1.02): vegyes típusú papír, szemétmentes
 • Multidruck (3.10): nyomdából származó papírhulladék, főként fehér színű

Fő szennyezői

 • Műanyagok
 • Olajszennyezés
 • Karbonpapír
 • Háztartási szemét, sitt,
 • Általában minden társított/rétegelt, bevonatos papír

Kontaktszemélyek

Mengyi Ildikó

Csomagolási hulladék Üzletágvezető