Loading...
Elektronikai Hulladék 2023-11-21T12:16:53+01:00

Elektronikai Hulladék

Cégünk az alábbi elektronikai hulladékokat veszi át céges partnereitől (lakossági átvétel nincs)

 • Komplett számítógépek és / vagy bontott részegységeit
 • Háztartási kis- és nagyberendezések
 • Szórakoztató elektronika
 • Barkácsgépek
 • Képcsöves és egyéb képmegjelenítő berendezések
 • Kábelhulladék
 • Gyártásközi alkatrész, selejt hulladékok
 • Vegyes, fémtartalmú, szerelt műanyagos, nyáklapos hulladék
 • Ipari, üzemi bontásokból, selejtezésekből származó eszközök, gépek, vezérlőszekrények, transzformátorházak, stb.

Az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyors fejlődése miatt egyre növekszik azoknak a berendezéseknek és alkatrészeknek a mennyisége, melyekre tulajdonosaiknak már nincs szüksége.

Ha ezek az eszközök a kukába kerülnek, majd a kommunális hulladékkal együtt deponálásra vagy égetésre, a környezetet erősen szennyezik, hiszen a bennük található veszélyes anyagok (ólom, kadmium, higany) a csapadékvíz hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe jutnak.

A lakossági elektromos és elektronikai hulladék (e- hulladék) a legnagyobb mennyiségben a következő elektromos és elektronikai berendezésekből keletkezik:

  • 1. Nagyméretű háztartási berendezések (mosógép, hűtőszekrény, ventilátor, mosogatógép)
  • 2. Kisméretű háztartási berendezések (porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép, kávéfőző)
  • 3. IT és telekommunikációs berendezések (számítógép, nyomtató, telefonkészülék, fax, mobiltelefon).
  • 4. Szórakoztató elektronikai berendezések (rádió, TV, hifi torony, DVD lejátszó, házimozi).

Vannak még további berendezés-kategóriák is, így a háztartásokban található, valamennyi elektromos és elektronikai berendezés besorolható valamelyikbe.

Azért, hogy az e- hulladékban lévő, az emberre és környezetére veszélyes komponensek ne kerülhessenek ki a természetbe, az Európai Unió által meghatározott módon, a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell az e- hulladékot előkezelni, hasznosítani és ártalmatlanítani.

Rengeteg hasznos másodnyersanyag található az e- hulladékban. Ilyenek a vasfémek, réz, kábel, nyáklemez… Ezekből a másodnyersanyagokból sokkal kisebb energiaráfordítás révén lehet ismét értékes termékeket nyerni, mintha ugyanezt ércek feldolgozásával tennénk.

Az e- hulladék előkezelése történhet kézi- és gépi módszerrel.

A kézi előkezelés költsége a munkaigényessége miatt nagy, azonban így teljes egészében eleget lehet tenni az előkezelésre vonatkozó nagyon szigorú előírásoknak. A kézi előkezelést általában megváltozott munkaképességű dolgozók végzik.

A gépi előkezeléseket az e célra alkalmas sredderekkel végzik. A gépi előkezelésnél csak abban az esetben teljesülnek a szigorú előírások, ha az e- hulladék szakszerű kézi előkezelésben is részesül, mielőtt a gépre kerül.

KÁBEL HULLADÉK

A Loacker Hulladékhasznosító Kft. által átvett illetve az elektronikai hulladékok bontása során keletkezett kábelhulladékok a Loacker cégcsoporton belül kerülnek hasznosításra. A németországi Wonfurtba, a cégcsoport saját kábelfeldolgozó üzemébe szállítjuk az átvett hulladékot. Itt többlépcsős aprító, osztályozó eljárással alumínium-, réz és műanyag granulátumot állítanak elő belőle. A keletkezett granulátumok másodnyersanyagként felhasználhatók a kohászatban és a műanyagiparban.

Kontaktszemélyek

Kelemen Attila

Színesfém és E-hulladék termékmenedzser