Loading...
Elektronikai Hulladék 2017-12-07T11:54:03+00:00

Elektronikai Hulladék

Cégünk az alábbi elektronikai hulladékokat veszi át:

 • Komplett számítógépek és / vagy bontott részegységeit
 • Háztartási kis- és nagyberendezések
 • Szórakoztató elektronika
 • Barkácsgépek
 • Képcsöves berendezések
 • Kábelhulladék
 • Gyártásközi hulladékok
 • Vegyes műanyag hulladék

Az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyors fejlődése miatt egyre növekszik azoknak a berendezéseknek és alkatrészeknek a mennyisége, melyekre tulajdonosaiknak már nincs szüksége.

Ha ezek az eszközök a kukába kerülnek, majd a kommunális hulladékkal együtt deponálásra vagy égetésre, a környezetet erősen szennyezik, hiszen a bennük található veszélyes anyagok (ólom, kadmium, higany) a csapadékvíz hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe jutnak.

A lakossági elektromos és elektronikai hulladék (e- hulladék) a legnagyobb mennyiségben a következő elektromos és elektronikai berendezésekből keletkezik:

   1. Nagyméretű háztartási berendezések (mosógép, hűtőszekrény, ventilátor, mosogatógép)
   2. Kisméretű háztartási berendezések (porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép, kávéfőző)
   3. IT és telekommunikációs berendezések (számítógép, nyomtató, telefonkészülék, fax, mobiltelefon).
   4. Szórakoztató elektronikai berendezések (rádió, TV, hifi torony, DVD lejátszó, házimozi).

Vannak még további berendezés-kategóriák is, így a háztartásokban található, valamennyi elektromos és elektronikai berendezés besorolható valamelyikbe.

Azért, hogy az e- hulladékban lévő, az emberre és környezetére veszélyes komponensek ne kerülhessenek ki a természetbe, az Európai Unió által meghatározott módon, a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell az e- hulladékot előkezelni, hasznosítani és ártalmatlanítani.

Rengeteg hasznos másodnyersanyag található az e- hulladékban. Ilyenek a vasfémek, réz, kábel, nyáklemez… Ezekből a másodnyersanyagokból sokkal kisebb energiaráfordítás révén lehet ismét értékes termékeket nyerni, mintha ugyanezt ércek feldolgozásával tennénk.

Az e- hulladék előkezelése történhet kézi- és gépi módszerrel.

A kézi előkezelés költsége a munkaigényessége miatt nagy, azonban így teljes egészében eleget lehet tenni az előkezelésre vonatkozó nagyon szigorú előírásoknak. A kézi előkezelést általában megváltozott munkaképességű dolgozók végzik.

A gépi előkezeléseket az e célra alkalmas sredderekkel végzik. A gépi előkezelésnél csak abban az esetben teljesülnek a szigorú előírások, ha az e- hulladék szakszerű kézi előkezelésben is részesül, mielőtt a gépre kerül.

KÁBEL HULLADÉK

A Loacker Hulladékhasznosító Kft. által átvett illetve az elektronikai hulladékok bontása során keletkezett kábelhulladékok a Loacker cégcsoporton belül kerülnek hasznosításra. A németországi Wonfurtba, a cégcsoport saját kábelfeldolgozó üzemébe szállítjuk az átvett hulladékot. Itt többlépcsős aprító, osztályozó eljárással alumínium-, réz és műanyag granulátumot állítanak elő belőle. A keletkezett granulátumok másodnyersanyagként felhasználhatók a kohászatban és a műanyagiparban.

Kontaktszemélyek

Nacsa Zoltán

E-hulladék termelési vezető