Loading...
Mi is az a Recycling? 2017-12-07T11:54:54+01:00

Recycling első lépése – GYÜJTÉS

A gyűjtés több formában kivitelezhető:

  • Szelektív gyűjtés gyártó cégeknél (szélvágások, selejt, forgács, reve, stb)
  • Szelektív gyűjtés a lakosságnál (háztartásokban, vagy hulladékudvarokban)
  • Vegyes hulladékból (vagy kommunális hulladékból) értékes anyagok kiválogatása
  • Újrahasznosítható anyag (vegyesen szeméttel keveredve) a hulladéklerakónak szállítva (így nincs visszanyerés)

Az elszállított települési szilárd hulladék ártalmatlanítása 1999-ben (KSH adatok)

Rendezett lerakás 15,63 millió m3
Rendezetlen lerakás 1,12 millió m3
Égetőmű 2,78 millió m3
Egyéb 0,33 millió m3
Összesen 19,88 millió m3

Több szempontot figyelembe véve döntjük el, hogy melyik megoldást válasszuk (anyagfajta, mennyiség, anyagérték, gyűjtési és szállítási költség, válogatási költség, jogszabályi háttér). Jelenleg az EU-hoz képest, Magyarországon a képződő hulladékból sokkal nagyobb százalék kerül a lerakókba. Magyarországon a lerakási díjak 70-80%-kal alacsonyabbak, mint az EU országokban. Az EU-ban bizonyos fajtájú újrahasznosítható anyagokat tilos lerakni.

A Loacker Hulladékhasznosító Kft. nagy hangsúlyt fektet a logisztikai háttérre. Nagy befektetéseket hajt végre, igény szerinti gyűjtési konténerek, mobil prések, kihelyezett célgépek (prések, darálók, aprítógépek), speciális tgk. beszerzésében. A szempont mindig az, hogy a partner feldolgozási műveletének megfelelő legyen a gyűjtési eszköz.

A cél a gyűjtött hulladékból VISSZANYERNI olyan “másodlagos nyersanyagot”, amelyből új termékeket lehet gyártani. A visszanyeréshez megfelelő piaci tapasztalat szükséges, feldolgozási kapacitás, szaktudás, és stabil pénzügyi háttér. A gyártó cégek elsődleges érdeke, hogy a legjobb árat érjék el korrekt és megfelelő szolgáltatás mellett. A szolgáltatónak a piaci (belföldi és külföldi) lehetőségeket jól kell ismernie, és olyan anyagmennyiséggel kell rendelkeznie, hogy a partnereknek stabil vételi lehetőséget tudjon kínálni.

Ahhoz, hogy korrekt, környezetvédelmi előírásoknak eleget tevő feldolgozási kapacitást kínáljunk, alapos szaktudásra és jelentős befektetésre van szükség. A telephely feldolgozásnak megfelelő előkészítését csak tőkeintenzív beruházásokkal lehet megvalósítani (betonozás, olajválasztó berendezés, stb.). A fenti tevékenységek megfelelően képzett munkaerőbázist, sok időt, pénzt, speciális munkakörnyezetet igényelnek.

Évente globálisan 160 milliárd USD, éves befektetéseinek összesen 20 milliárd USA dollár értékével, valamint világszerte több mint 1.5 millió alkalmazottjával a recycling ipar különleges szerepet játszik a világgazdaságban.

A hulladék-visszanyerés elősegíti a nyersanyagok és energia takarékos felhasználását, valamint a környezet védelmét.

A másodlagos nyersanyagok feldolgozásával az elsődleges feldolgozáshoz viszonyítva nagymértékű energiamegtakaritás érhető el.

Anyag Energia
megtakaritás
Acél 74%
Alumínium 95%
Réz 85%
Ólom 65%
Papír 64%
Műanyag 80%

 

A másodlagos nyersanyagok felhasználásával történő termelés kevésbé szennyezi a környezetet, mint az elsődleges feldolgozás. Az újrahasznosított papír felhasználásával végzett termelés 35%-kal kevésbé szennyezi a vizet és 74%-kal kevésbé a levegőt. Az újrahasznosított acél felhasználásával történő termelés 86%-kal kisebb levegőszennyezéssel jár.

A hulladék újrahasznosítás teljes mértékben nemzetközi iparág. Feladata egy sor különböző anyag – a feldolgozóipar melléktermékei illetve az életük végéhez érkezett fogyasztási cikkek – összegyűjtése, átválogatása, feldolgozása, valamint további értékesítése. Ezek a másodlagos nyersanyagok pontos specifikációk szerint kerülnek feldolgozásra, majd különböző vállalatok felé történő értékesítésre világszerte. Másodlagos nyersanyagok nem egyenlő mértékben állnak rendelkezésre a világ minden táján; nagy mennyiségben szállítják őket olyan helyekről, ahol bőségesen állnak rendelkezésre oda, ahol kereslet mutatkozik irántuk. A recycling ipar által éventefeldolgozott összesen mintegy 600 millió tonna anyag körülbelül egyharmada nemzetközi kereskedelmi forgalomba kerül.

A másodlagos nyersanyagok nemzetközi kereskedelme elősegíti az acélművek, öntödék, papírgyárak, a textil- és gumiipar, stb. ellátását a további környezetbarát termeléshez szükséges nyersanyagokkal. Újrahasznosítás hiányában az elsődleges nyersanyagokat kibányásszák vagy kivágják, majd olyan termékek gyártásához használják fel, amelyek végső soron feleslegessé válnak és a potenciálisan hasznos másodlagos nyersanyagok ahelyett, hogy erőforrásként megőrzésre kerülnének, veszélyforrássá alakulnak át.